„Co jadano w Soplicowie?” – innowacja pedagogiczna 2021/2022.

Dnia ósmego października rozpoczęła się w naszej szkole kolejna innowacja pedagogiczna realizowana wspólnie z firmą Transgourmet Polska Sp. z o.o pod tytułem: „Co jadano w Soplicowie?”.Innowacja wiąże się z 200-tną rocznicą polskiego romantyzmu – epoki niezwykle ważnej dla naszej tożsamości narodowej, kultury i tradycji. Realizowany projekt ma na celu bliższe zapoznanie się z kulturą, sztuką i kuchnią tej epoki. “Co jadano w Soplicowie?” to innowacja kulturalno-kulinarna, w której uczniowie, pod czujnym okiem mistrza kulinarnego, pana Karola Liśińskiego-manager ‘a Centrum Doradztwa Kulinarnegos filmy Transgourmet Polska Sp. z o.o. sporządzać będą potrawy według przepisów zaczerpniętych z romantycznej epopei narodowej – “Pana Tadeusza” Adama Mickiewicza. Poznają tajniki kuchni staropolskiej oraz zasady etykiety i savoir-vivre zachowania się przy stole. W ramach zajęć uczniowie skorzystają z lekcji tematycznych w Muzeum w Wilanowie, Muzeum Narodowym i Muzeum Literatury. Podczas ostatnich zajęć uczniowie, wspólnie z nauczycielami panią Małgorzatą Konarzewską, panią Anetą Czarnotą – Kołcoń i panem Karolem Lisińskim sporządzili staropolska zupę dyniową, której głównym składnikiem była dynia hokkaido, zrazy wołowe zawijane, podane z kaszą gryczaną z orzechami i boczkiem oraz sosem grzybowym i buraczkami glazurowanymi. Wszystkie dania nawiązywały do dań staropolskich opisanych w „Panu Tadeuszu” Adama Mickiewicza.